Advies aan jongeren: begin niet met roken.

Tabak bevat veel nicotine en tabaksverslaving is voornamelijk nicotine-verslaving, al is er ook sprake van smaakverslaving en andere, bijvoorbeeld sociale aspecten. De primaire werking van nicotine is concentratie bevorderend, door het beïnvloeden van de neurotransmitter acetylcholine. Nicotine doet de productie van acetylcholine enorm toenemen. waardoor de werking van de hersencellen wordt gestimuleerd. Daarnaast heeft nicotine ook een effect op de productie van dopamine, glutamaat en endorfine. Het is daardoor een zeer verleidelijke drug, omdat het concentratie verbindt met een zeker ontspanning.
Het effect van nicotine is evenwel van korte duur, van 40 minuten tot een paar uur. En omdat het effect zo sterk is, is ook de kans op verslaving enorm. De verslaafde roker krijgt te maken krijgt met psychische problemen: irriteerbaarheid, onrust, depressie en een zeer sterke behoefte aan nicotine.
De negatieve gezondheidseffecten en van nicotine zijn niet te onderschatten, nog los van de schade toegebracht door de andere stoffen in sigarettenrook.

Volg het advies van Paulus:
Sta  dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer  met een juk van slavernij belasten. (Gal.5:1)

printvriendelijke afdruk